And Venus Was Her Name

Dankzij de Oost-Duitse grenssoldaat Nikita kreeg Elton John de wereldhit waar hij naar hunkerde

Paul Onkenhout en John Schoorl schrijven elke week over een liedje waarvan de titel bestaat uit alleen een voornaam. Deze week: Nikita.

null Beeld

I’ll never know how good it feels to hold you

Nikita, I need you so

(Elton John, 1985)

De Berlijnse Muur begon al wat gaatjes te vertonen en in de Koude Oorlog liep de temperatuur langzaam maar zeker op toen Elton John een liefdesliedje opnam over een grenswacht aan gene, Oost-Duitse zijde, Nikita. Het was een dramatisch verhaal over een brandende, maar onbereikbare liefde.

John heeft Nikita bij de muur gezien, het is liefde op het eerste gezicht. Indringend zijn vooral de ‘ogen als brandend ijs’ van de grenssoldaat. Helaas zijn de hindernissen voor het stel huizenhoog – die verdomde muur. Aan het eind is niet alle hoop verloren, maar veel scheelt het niet:

And if you’re free to make a choice

Just look towards the west and find a friend

Een jaar eerder was Elton John tijdens een tournee in Australië getrouwd met Renate Blauel, een Duitse geluidstechnicus. De speculaties over zijn homoseksualiteit gingen desondanks gestaag door. Rond de tijd dat John en Blauel een einde maakten aan het waardeloze huwelijk, in 1988, bevrijdde hij zichzelf en kwam hij uit de kast. Makkelijk was het niet voor hem, in het decennium van aids.

1984: Elton John trouwt met Renate Blauel. Beeld Getty Images
1984: Elton John trouwt met Renate Blauel.Beeld Getty Images

Nikita is een Russische jongensnaam. De bekendste Nikita is Nikita Chroestsjov, leider van de Sovjet-Unie na Jozef Stalin. Er kan dus gevoeglijk worden aangenomen dat Nikita een geslachtsverandering had ondergaan toen de grenswacht in de videoclip een vrouw was.

Anya Major in de videoclip van Nikita.  Beeld
Anya Major in de videoclip van Nikita.

Atlete en actrice Anya Major, ontdekt na een rol in de allereerste commercial voor de personal computer van Apple Macintosh, joeg menig jongeman het hoofd op hol. De man die van Nikita een vrouw met kort haar en een onweerstaanbare glimlach had gemaakt, was regisseur Ken Russell. Elton John stemde ermee in – en schoof voor het oog van de wereld dieper de kast in – en ging bij een besneeuwde grenspost op de versiertoer. Met zijn eerste move toonde hij zijn kapitalistische inborst: hij kwam aanrijden in een vette rode Bentley convertible. Het was zijn eigen auto overigens.

Russell leverde vakwerk af, hoewel de zanger en de grenssoldaat matig acteren en een ongeloofwaardig paar vormen. In een droom wordt onder meer een voetbalwedstrijd bezocht van de club waarvan Elton John de eigenaar was, Watford, en een potje geschaakt. Ook hier loopt het niet al te best af, maar gelukkig heeft hij de foto’s nog, of beter gezegd de dia’s.

Met de Koude Oorlog-ballad kreeg Elton John de wereldhit waar hij na Daniel (1973) naar hunkerde. Nikita drong ook door ten oosten van het IJzeren Gordijn en sloeg aan vanwege de hunkering naar vrijheid. In Nederland stond het nummer maandenlang op de eerste plaats van de hitlijsten.

Ook George Michael (ja, die) en Nik Kershaw, zangers in het achtergrondkoor, pikten een graantje mee. De bijvangst van Anya Major was een eigen hitje, Moscow Nights uit 1987. Ze zingt het Engelstalige nummer met een accent, alsof ze weer even Nikita is, de onbereikbare grenssoldaat.

Meer over