FilmrecensieTove

Dankzij de luchtige toon is het wat brave Tove toch een mooi eerbetoon aan een vrijgevochten geest ★★★☆☆

De populaire Finse kunstenaar Tove Jansson (1914-2001) hield zich niet aan de conventies

Alma Pöysti (links) als de vrijgevochten Tove Jansson in Tove. Beeld
Alma Pöysti (links) als de vrijgevochten Tove Jansson in Tove.

Tove Jansson is een van Finlands grootste helden. Buiten Finland is haar naam minder bekend, maar bijna iedereen kent haar creatie, de Moemins. Ze ontstonden als tekenfiguren in een krantenstrip in de jaren vijftig (in Nederland werd de strip overgenomen door de Volkskrant) en leverden in de loop der tijd animatieseries, films en boeken, maar ook koffiekopjes, sokken en andere merchandise op. De populariteit van de Moemins, vooral in Azië, had op zeker moment niet veel meer te maken met de oorspronkelijke verhalen die Jansson over de wezens schreef. Maar gelukkig wordt haar werk (ze schreef ook romans voor volwassenen) geregeld herontdekt.

In het Finse drama Tove gaat het weinig over Moemins en des te meer over Jansson (1914-2001), die zich als kunstenaar probeert te bewijzen in het naoorlogse Finland. Ze komt uit een artistiek nest, wat haar goed uitkomt, al moet ze wel opboksen tegen haar succesvolle vader. Jansson is een vrije geest, wat in het Finse bohemienmilieu van de jaren veertig en vijftig aanvankelijk tot verrassend weinig problemen leidt. Ze begint een relatie met een getrouwde politicus, maar valt ook voor de charmes van theaterregisseur Vivica. Homoseksualiteit is nog verboden in Finland, dus de flamboyante Vivica houdt er een schijnhuwelijk op na.

Tove gaat over een vrouw die haar leven zelf wil vormgeven, wat de tol daarvan ook is. Zonder er nadruk op te leggen, laat de film zien hoe haar eigenzinnige liefdesleven zich vertaalde in haar werk. De geestige, warme Moeminverhalen laten zich lezen als een pleidooi voor tolerantie, maar ook als ode aan ware vriendschap en verbondenheid.

Voor een film over een dwarse kunstenaar is Tove wel erg conventioneel vormgegeven: in het verbeelden van Janssons zucht naar vrijheid komt regisseur Zaida Bergroth niet veel verder dan zwierige dansjes door de huiskamer. Dat gebrek aan subtiliteit wordt gecompenseerd door de bedachtzame, luchtige toon en het mooie acteerwerk, waardoor Tove toch een fraai eerbetoon is geworden.

Tove

Biopic

★★★☆☆

Regie Zaida Bergroth.

Met Alma Pöysti, Krista Kosonen, Shanti Roney.

100 min., te zien op Picl.

Meer over