RecensieDaniel Norgren

Daniel Norgren speelt de blues alsof er echt iets op het spel staat ★★★★☆

Als een nummer als Howling Around My Happy Home eenmaal op stoom komt, wil je dat het nooit meer ophoudt.

De Zweedse muzikant Daniel Norgren live tijdens een concert op VEGA in Kopenhagen, Denemarken. Beeld Getty
De Zweedse muzikant Daniel Norgren live tijdens een concert op VEGA in Kopenhagen, Denemarken.Beeld Getty

De Zweedse singer-songwriter Daniel Norgren was dinsdagavond in het Utrechtse TivoliVredenburg blijkbaar zo in zijn nopjes met de upgrade van de kleinere Pandora naar de Grote Zaal, dat hij wat extra’s wilde geven. Zijn set duurde een half uur langer dan gebruikelijk, zonder dat er in de twee uur ook maar een moment sprake was van verslapte concentratie.

Met zijn vierkoppige band bracht Norgren de robuuste barblues en de slepende gitaarrock die we kennen van zijn albums en eerdere optredens. De zanger begon met een paar liedjes aan een zwarte piano. Geen luxe vleugel, die past niet bij zijn krakerige stem en zijn muziek.

Stilaan kwam er meer dynamiek in het bandgeluid en toen Norgren na vier liedjes zijn elektrische gitaar had omgegespt en steeds dichter op de bandleden ging staan, was er geen stoppen meer aan.

De boogieritmes denderden eindeloos door en Norgren speelde de blues alsof er echt iets op het spel stond. Als een nummer als Howling Around My Happy Home, dat al tien minuten duurt, eenmaal op stoom is gekomen, wil je dat het nooit meer ophoudt.

De vergelijkingen met Neil Young en zijn Crazy Horse dringen zich op, als je deze vier zo aan het werk hoort. Norgren heeft ook zo’n wat afgeknepen, emotioneel geladen stem en houdt van eindeloos soleren. Meer op gevoel dan op techniek en altijd dicht bij het oorspronkelijke thema blijvend.

Maar Norgren is geen imitator. Hij heeft een compleet eigen stijl ontwikkeld – vol americana-invloeden, dat wel (en ook de alt country rock van Green on Red is nooit ver weg). Maar niemand kan een simpele blues als die van Music Tape in tien minuten zo argeloos tot zulke monstrueuze proporties opblazen als Daniel Norgren.

Daniel Norgren

★★★★☆

Pop

4/2, TivoliVredenburg, Utrecht.

Meer over