podcastrecensierewind 3voor12

Dancepodcast Rewind geeft je het gevoel dat je erbij was (vier sterren)

Roxy Love Ball Beeld Guus Dubbelman
Roxy Love BallBeeld Guus Dubbelman

Het Nederlandse podcastlandschap stikt van de varianten op het format ‘vrienden die bovengemiddelde kennis hebben van een onderwerp lullen een uur vol met duiding uit de losse pols, geestige terzijdes en enkele fabelachtige wist-je-datjes’. Niet zo gek, want dat is relatief goedkoop en makkelijk te maken, als je een goede babbel hebt.

Altijd interessant dus als er een format komt bovendrijven met een origineel concept en een strakke vertelstructuur, en waaraan bovendien gedegen journalistiek werk ten grondslag ligt. Neem de 3voor12-podcast Rewind: naar aanleiding van dertig jaar ‘Dutch Dance’ worden vijf cruciale dagen gereconstrueerd door journalisten Atze de Vrieze, Ralph Hermen-Huiskamp en Tom Hofland, met een voice-over van Anne Moraal.

Voor de afleveringen van zo’n 25 minuten is gekozen voor ‘De dag dat feestorganisatie Multigroove door de politie werd opgerold’, ‘De dag dat 11.000 gabbers Antwerpen overspoelden’, ‘De dag dat de RoXY afbrandde’, ‘De dag dat ID&T verkocht werd aan SFX’ en ‘De dag dat club Trouw dichtging’ – respectievelijk uit de jaren 1993, 1997, 1999, 2013 en 2015.

Gelukkig biedt de dance kleurrijke figuren die fijn kunnen vertellen. Zo herinnert de moeder van Multigroove-organisator Ilja Reiman met rebelse trots hoe zij, vlak voor de politie bij haar thuis binnenviel – ze was getipt –, nog wat spullen verbrandde. En Wouter Tavecchio vertelt hoe hij bij de onderhandelingen over ID&T door de excentrieke zakenman Bob Sillerman bij zijn ballen werd gegrepen – bij wijze van begroeting.

De sterke anekdotes worden sfeervol geïllustreerd door muziek uit die tijd en archiefmateriaal van de feesten. De finesse zit hem daarbij in de montage. Als Duncan Stutterheim van ID&T uitlegt dat hij de nieuwe dancemuziek steeds minder leuk begon te vinden, is een treffend fragmentje foute traphouse te horen. Waarna Stutterheim droog zegt: ‘Eigenlijk helemaal niet leuk meer.’

Een kleine kanttekening is dat soms wel heel summier wordt uitgelegd waarom de desbetreffende dag zo cruciaal was voor de dance. Na het oprollen van Multigroove kon nooit meer een rave worden gegeven zonder vergunning, wordt tussen neus en lippen door gezegd. O ja? Daar mag dan best wat meer over worden verteld.

Veel verhalen, zoals de tragische dag dat de RoXY afbrandde terwijl het afscheid van oprichter Peter Giele in de club werd gevierd, zullen insiders bekend voorkomen, maar dat maakt niet veel uit. Of je nou vaste RoXY-ganger was of niet, luister naar Rewind en je hebt heel even het idee dat je er zelf bij was toen een man in piemelpak danste op Kiss Kiss van Tarkan en er wat siervuurwerk per ongeluk in de ventilatieschacht belandde.

Rewind

Vier sterren

Geproduceerd door 3voor12 en Nooit meer slapen

Gemaakt door Atze de Vrieze, Ralph Hermen-Huiskamp en Tom Hofland

Aflevering 5 verschijnt 2 november

Te beluisteren via Radio 1, iTunes, Stitcher of 3voor12.nl

Meer over