AlbumrecensieAspects

Dampende funk, soul en jazz van STR4TA is retro en toch fris★★★☆☆

 STR4TA, Aspects Beeld
STR4TA, Aspects

In het Britse popmuzikale landschap van de vroege jaren tachtig was het niet alleen postpunk dat voor opwinding zorgde. Er ontstond ook een levendige Britfunk-scene, al kwam die nauwelijks het Kanaal over.

Dj Gilles Peterson, al decennia lang de toonaangevende Britse radioman op het gebied van jazz- en funk-gerelateerde muziek, vond het tijd voor een revival. Dus zocht hij zijn oude maatje Bluey op die we hier nog kennen van de band Incognito.

STR4TA heet hun nieuwe project en het album Aspects begint ijzersterk, met een dampende combinatie van funk, soul en dik aangezette jazzakkoorden. Het levert een sound op die retro en toch fris klinkt.

Vooral als de Fender Rhodes in We Like It losgaat is het moeilijk stil te blijven zitten. Toetsenist Matt Cooper had best meer van dit soort killer-tunes mogen leveren. Maar STR4TA geeft ook anderen de ruimte, met helaas tot gevolg dat het album halverwege wat inzakt. Een beetje ook zoals bij de Britfunk van veertig jaar geleden: de lol is eraf voordat het goed en wel begonnen is.

STR4TA

Aspects

Pop

★★★☆☆

Brownswood/NEWS

Meer over