Album

Damon Albarn lijkt op zijn tweede soloplaat een beetje lamgeslagen door donkere contemplatie ★★☆☆☆

Pablo Cabenda
null Beeld

Damon Albarn verbleef vorig jaar in IJsland om muziek te componeren voor een festivalproject. Dat festival is niet doorgegaan, maar de muziek heeft zijn weg gevonden naar Albarns tweede soloalbum. De voormalige zanger van Blur, die zich heeft gemanifesteerd als muzikaal entrepreneur met een honger naar avontuur, liet zich nu inspireren door de IJslandse natuur. Getuige TNTFMPTSF is die erg traag.

Het titelnummer, een meditatie op het verscheiden van Albarns vriend en meesterdrummer Tony Allen, drijft op de kalme golfslag van synthesizer, piano en strijkers en wil troost bieden voor de vergankelijkheid van het bestaan.

Maar Albarn lijkt ook een beetje lamgeslagen door donkere contemplatie. Weinig nummers hebben een robuuste, memorabele vorm. Wat beklijft, is het geluid van een oude ritmebox die blijft hangen in bossanovagekabbel, melodieën die meanderen over bescheiden soundscapes en een stem die maar niet uit bed lijkt te kunnen komen.

Damon Albarn

The Nearer the Fountain, More Pure the Stream Flows

pop

★★☆☆☆

Transgressive

Welke nieuwe muziek is er uitgebracht en wat vinden de experts van de Volkskrant daarvan? Bekijk onze muziekpagina met het album van deze week, alle recensies en de tracks van de week.

Meer over