DAGBOEKHerman Jansen (1924 - 2017)

Dagboekfragment: Zelfs de beste zeezeiler moet soms even overgeven

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Beeld Getty Images

Koraalzee, 9 juni 1975

Na het anker op in de haven bij de jachtclub om 07.30 uur is de opdracht kort en duidelijk: zoek en vooral vind Bramble Cay. Een nietig klein atol, tweehonderd mijl naar het westen en drie meter boven de zeespiegel gelegen. Rotsen en riffen in de zee ten noorden en een vuurtorentje erop met een bereik van veertien mijl volgens het zeehandboek.

Achttien mijl zuidoost van Bramble Cay ligt Anchor Cay, waar het Great Barrier Reef begint, dat zich naar het zuiden tot op honderd mijl van de kust langs het noordoostelijk deel van Australië uitstrekt.

Tot 08.00 uur blaast gewoonlijk landwind in de haven van Port Moresby. Ook nu is dat het geval, maar in de lagune waait de wind fors uit het zuidoosten pal tegen. Na de buiging op de geleide­bakens tegen de bergen komt op zee een boorschip met twee sleepboten in zicht. Doorgaan of eerst laten passeren? Dat laatste kan nog wel een uur duren. De motor blijft meedraaien en met 60 graden aan de wind lopen we om 08.45 uur naar buiten.

Een enorm hoge zee begroet ons na de passage en breekt gevaarlijk dichtbij op het rif. We moeten aan de windkant van de boorcombinatie blijven en kunnen pas na een half uur harde strijd afvallen.

Het blijft de hele dag krachtig waaien en voor de derde maal sinds Amsterdam moet ik even overgeven. Het wordt een uiterst afmattende dag.

Herman Jansen (1924 - 2017), zeilde in 1972-1976 als eerste Nederlander solo om de wereld. Ingekort fragment uit De ­horizon zeilde mee, ­dag na dag. Hollandia, 1980.

Meer over