DagboekSigismund van Heiden Reinestein (1740-1806)

Dagboekfragment: Willem V houdt zich doof voor goede raad

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Den Haag Beeld Getty
Den HaagBeeld Getty

Den Haag, 8 juni 1781

Tegen half twaalf wordt de Heren Rendorp, Temminck, Pensionaris Visscher en Raadspensionaris Bleiswijk audiëntie bij Zijne Doorluchtige Hoogheid verleend.

Zij bleven er anderhalf uur. Het doel van deze bespreking is, de Prins duidelijk te maken hoezeer de publieke opinie ten nadele van de Hertog (de in Nederland gehate hertog van Brunswijk, raadsman van prins Willem V, red.) is gestemd en om voor te stellen dat de Hertog voorlopig werd verwijderd uit de omgeving van de Prins en dat men hem (de Hertog) verving door enige onderscheiden ­leden van de Regering om hem (de Prins) als raadgevers ten dienste te staan bij de behandeling van ­zaken die spoedige voortgang ­vereisten; dat dit hét middel was om het waarachtige vertrouwen te herstellen tussen de stad ­Amsterdam en Zijne Doorluchtige Hoogheid.

Dit voorstel is zeer slecht gevallen bij Zijne Doorluchtige Hoogheid. Zijn wederwoord is bijzonder fel geweest en de Prins heeft verklaard dat hij de Hertog, die hij beschouwde als zijn tweede vader, zijn voogd en zijn oom, niet zou verwijderen; dat het van lafheid zou getuigen op grond van ­simpele praatjes zijn trouwe vriend op te offeren, dat men hem zou kunnen doodslaan, maar dat hij zich nooit zou lenen tot zo’n daad.

Sigismund van Heiden Reinestein (1740-1806), kamerheer van stadhouder Willem V. Ingekort fragment uit Jan K.H. van der Meer: Van de prins geen kwaad – De dagboeken van S.P.A. van Heiden Reinestein. Van Gorcum, 2007.

Meer over