Dagboek

Dagboekfragment: Wilhelm I viert zijn 90ste verjaardag met duizend gasten

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Wilhelm I Beeld Getty Images
Wilhelm IBeeld Getty Images

Berlijn, 22 maart 1887

De dag begon met stralende zonneschijn, daarna raakte de hemel betrokken en helaas begon het ’s middags te regenen. Desondanks waren er ’s avonds vele tienduizenden op de been om de schitterende illuminaties te zien. Daarbij ging het er voorbeeldig ordelijk aan toe, zodat ik vlot kon doorrijden naar de residentie.

De Witte Zaal stroomde langzaam vol en zoals altijd verscheen eerst de keizerin met prins Wilhelm en daarna de trouwe grijze jarige, met de adellijke genodigden in zijn gevolg. De Saksische en Roemeense vorsten zaten op zes stoelen voor het orkest, met achter hen de overige dames en ­heren, onder wie hertogin Vera. Prinses Charlotte droeg het schitterende halssieraad dat ze van prinses Marie heeft geërfd. Bisschop Kopp en de pauselijke nuntius Galimberti hadden natuurlijk veel bekijks.

Ik kon alles heel goed zien en zat gezellig bij de dames von Wedel en Delbrück, achter hertogin von Ujest en hertogin Ratibot, die mij vriendelijk bemoederden. Voor het souper had ik in de hofzaal de gelegenheid de dierbare keizer persoonlijk te feliciteren, wat mij, na alle eerdere plechtigheden die ik in deze zaal heb meegemaakt, bijzonder genoegen deed.

Aangezien de Zaal niet meer dan achthonderd zitplaatsen telt, werd een tweede reeks gasten ondergebracht in de schilderijen­galerij, waar ze het hele hof aan zich voorbij zagen trekken voor ze met ons meesoupeerden.

Hildegard von Spitzemberg (1843-1914), Duitse barones. Ingekort fragment uit Am Hof der Hohenzollern. Dtv Dokumente, 1965.

Meer over