DagboekCaroline Kirkland (1801-1864)

Dagboekfragment: weinig mannen van 56 zien er zo goed uit als Pius IX

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Vaticaan, 30 juni 1848

De kamer was nagenoeg kaal: Zijne Heiligheid doet niet aan overdaad in zijn wachtkamer. Er stonden geen stoelen, alleen een soort lelijke krukjes of kratjes, elk met de inscriptie PIUS IX, P.M., alsof ze bedoeld waren voor de ­onbestelbare post.

Tegen de wand een buffet met erboven een bijzonder lelijk schilderij van een groep Franse soldaten, boven de schouw ertegenover een kruisbeeld van terracotta – daarmee is alles in het vertrek ­genoemd.

Zijne Heiligheid liet niet lang op zich wachten. De kamerheer opende een deur die ons eerder was ontgaan en nodigde ons naar binnen. Daar stond de Paus, op slechts enkele passen van ons. De drie voorgeschreven reverenties waren snel gemaakt en werden bijzonder gracieus ontvangen.

Weinig mannen van 56 zien er zo goed uit als Pio Nono en zijn aangename glimlach correspondeert met de blik in zijn ogen, die wellicht getuigt van goedhartigheid, maar die in geen geval lijkt bedoeld om dagelijks de stenen in een kloostercel te tellen.

Hij was zonder gezelschap, ­gekleed ‘in zijn dagelijkse habijt’: een lang bovenkleed van witte stof – misschien merino – in vorm vergelijkbaar met een dames­peignoir, tot aan de kraag toe dichtgeknoopt, en maar een klein stukje tonend van zijn rode, met een gouden kruis versierde pantoffels.

Hij boog vele malen terug en nam steeds een snuif uit een gouden doosje.

Caroline Kirkland (1801-1864), Amerikaanse schrijver. Ingekort fragment uit Holidays Abroad – or Europe from the West. Baker and Scribner, 1849.

Meer over