DagboekJane Welsh Carlyle (1801-1866)

Dagboekfragment: wakker liggen uit angst voor de ­belastinginspecteur

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Jane Welsh Carlyle op vijfentwintigjarige leeftijd, geschilderd door John Drinkwater in 1923. Het portret werd gepubliceerd in The Outline of Literature. Beeld Print Collector/Getty Images
Jane Welsh Carlyle op vijfentwintigjarige leeftijd, geschilderd door John Drinkwater in 1923. Het portret werd gepubliceerd in The Outline of Literature.Beeld Print Collector/Getty Images

Londen, 20 november 1855

Ik heb de hele dag lopen tobben over mijn afspraak met de belastinginspecteur, morgen in Kensington. Maar wat moet, dat moet. Als de heer C. zelf zou gaan, zou hij in zijn drift nog tegen een lantaarnpaal lopen. Bovendien: zodra het is gebeurd laat ik het achter me, terwijl hij er na twaalf maanden nóg niet overheen is.

21 november

O me miseram! Geen oog dichtgedaan vannacht, van de zenuwen over dat afschuwelijke verhoor. Ik stond meer dood dan levend op, dronk een kop koffie en vertrok naar Kensington. De heer C. zei: ‘De stem van mijn geweten zegt dat ik zelf hoor te gaan.’ Kennelijk klonk die stem niet luid genoeg of weigerde hij er naar te luisteren.

Ik nam een taxi, om adem te sparen voor mijn weerwoord. We ­reden naar Hornton Street 30, een smoezelig pand dat een gewoon woonhuis leek, met ‘Belastingkantoor’ op de deur. Een slonzige dienstmeid deed open en zei dat de inspecteurs er pas over een half uur zouden zijn, maar dat ik vast naar boven kon gaan.

Er zaten een stuk of tien mannen in de wachtkamer, onder wie de man die onze klokken schoonmaakt en de jonge apotheker uit Cheyne Walk. De rest zag eruit of ze bij elkaar nog geen honderd pond per jaar verdienden.

Ik voelde me opgelaten, dacht ‘foei!’ (zoals kinderen zeggen) en ben toen maar bij het raam gaan staan.

Jane Welsh Carlyle (1801-1866), Schotse schrijver, gehuwd met de filosoof en schrijver Thomas Carlyle. Ingekort fragment uit Letters and Memorials. Scribner’s, 1883.

Meer over