DagboekMargaretha Isabella van Ittersum (1783-1809)

Dagboekfragment: Vrolijk flirten op de kermis van Ommen

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Karikatuur van Thomas Rowlandson, 1801.  Beeld Getty Images
Karikatuur van Thomas Rowlandson, 1801.Beeld Getty Images

Ommen, 9 juli 1799

Iedereen was uitgelaten, de ­dames zongen en ik amuseerde mij enorm. Altijd had ik geloofd dat men de freule Van Foreest ten onrechte coquette en galante noemde, maar nu had ik de gelegenheid te zien dat zij zich wel heel vrij en familiair gedroeg tegenover de mannen.

In de ogen van het publiek was het voldoende om haar reputatie aan te tasten. Maar het was een jong gezelschap daar bijeen en ­iedereen was vrolijk zodat wij ons lieten omhelzen door de aan­wezige heren.

Het is bijna altijd de fout van de vrouwen als mannen zich vrijheden veroorloven. Die beginnen daar niet zomaar aan. Pas toen ze zagen dat het de dames niet mishaagde, maakten zij gebruik van de gelegenheid. Nog nooit ben ik zo familiair behandeld als toen met de freule Van Foreest, want zonder haar aanwezigheid zou dit niet zijn gebeurd. Zij was als eerste begonnen met de plaisanterie en toen volgden de freules Van Palland en Van der Wijck.

Tante had mij fatsoen bijgebracht en ik had nog nooit in zulke gezelschappen verkeerd. Ik heb me er niet aan kunnen onttrekken net als zij te handelen en ik wenste wel dat het binnen de grenzen van onschuldig vermaak was gebleven.

Het is weliswaar een van de amusantste partijen die ik heb meegemaakt, maar de gedachte dat ik de lessen van Tante heb veronachtzaamd, ontneemt mij het plezier.

Margaretha Isabella van Ittersum (1783-1809). Ingekort fragment uit Greddy Huisman (red.): Zie hier mijn karakter. Philip Elchers, 2019.

Meer over