DagboekRutger Kopland (1934-2012)

Dagboekfragment: vliegen is een kwestie van blijven zitten tot je er bent

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Het gemeentehuis van Wroclaw, Polen Beeld Getty Images
Het gemeentehuis van Wroclaw, PolenBeeld Getty Images

Wroclaw, 11 november 1996

Schiphol, acht uur a.m. Maar de tijden lopen hier door elkaar, afgaande op wat ik zie om me heen, geschoren en ongeschoren gezichten, kwiek stappende stewardessen, koffiedrinkers en mannen met whisky en pils.

Van de reis valt weinig te vertellen. Vliegen is altijd hetzelfde, dezelfde flesjes rood en wit, dezelfde walmende hapjes – het is een kwestie van blijven zitten tot je er bent.

En dan wordt het interessant. We rijden met Jerzy Koch, docent aan de vakgroep Neerlandistiek, vanaf het vliegveld een kaal winters landschap in. Alle tinten grijs met duizenden pikzwarte kraaien. Wroclaw is een grote stad – zevenhonderdduizend inwoners – met, uiteraard zou ik bijna zeggen, vreselijke buitenwijken.

Ruim vijftig jaar geleden heette het nog Breslau, ‘Festung Breslau’, het laatste oostelijke bolwerk van de nazi’s. Het werd voor zeventig procent verwoest. De Duitse bevolking vluchtte, kwam om, of werd later verdreven naar Duitsland. De stad werd herbevolkt met Polen uit het oostelijk grensgebied.

Er moest gebouwd worden. Wat wil je, als een straatarm land dat moet doen? Ook in rijke landen zijn vreselijke buitenwijken verrezen, dus wat mag je verwachten. Niets anders dan dit.

Maar dan, de binnenstad. Alles wordt gerestaureerd, de gotische gevels worden geverfd in van die zachte gelen en rozes van het oude Europa, de middeleeuwse sfeer en glorie worden hersteld.

Rutger Kopland (1934-2012), Nederlandse dichter. Ingekort fragment uit Jonge sla in het oosten. Van Oorschot, 1997.

Meer over