DagboekPhilip Hone (1780-1851)

Dagboekfragment: vier uur luisteren naar Gioachino Rossini is te lang

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

The Metropolitan Opera House in New York. Beeld Getty Images
The Metropolitan Opera House in New York.Beeld Getty Images

New York, 18 november 1833

Vanavond was de langverwachte opening van het operagebouw, met La gazza ladra. Alle zangers waren nieuw, afgezien van signora Marozzi die die nog van het oude gezelschap is. De prima donna is signora Fanti.

Het was een goede première, werd gezegd, maar ik vond het vermoeiend. De voorstelling duurde vier uur, veel te lang om naar een taal te luisteren die je niet verstaat. Maar het gebouw is schitterend en de loges van de begunstiger zijn magnifiek gedecoreerd, in een luxueuze stijl die je zelfs in Europa niet ziet.

Ik bezit een derde van loge nummer 8, Peter Schermerhorn een derde, James J. Jones en William Moore beiden een zesde. Onze loge is smaakvol ingericht, met lichtblauwe gordijnen, vergulde cartouches, armstoelen en een sofa.

Andere loges beschikken over zijden ornamenten en zijn in fresco geschilderd. Iedere eigenaar lijkt de ander te hebben willen overtroeven in splendeur.

De hele outillage is schitterend. De vooraanzichten van de loges zijn beschilderd in klassieke dessins en de sofa’s zijn uiterst gerieflijk.

Zal deze verfijnde vorm van amusement weerklank vinden in New York? Ik heb mijn twijfels.

19 november

Een groot aantal aandelen is in waarde gedaald. Delaware en Hudson van 125 naar 114, Boston en Providence van 115 naar 103. In beide gevallen lijd ik verlies.

Philip Hone (1780-1851), Amerikaanse zakenman en burgemeester van New York. Ingekort fragment uit The Diary of Philip Hone, uitgave 1889.

Meer over