DagboekfragmentCharis Vlavianós (1957)

Dagboekfragment uit Hitlers fictieve dagboek

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Hitler's cel Beeld Getty
Hitler's celBeeld Getty

München, 5 december 1923

In Berlijn wachten de verraders die ons regeren op wat, voor onze regering, door Parijs wordt beslist. Ik droom van de dag dat de Duitse vlag aan de Eiffeltoren wappert.

Ik denk aan al die zuivere patriotten die in de loopgraven zijn omgekomen. Waar was dat offer goed voor? Voor welk Duitsland hebben zij hun bloed gegeven? Voor het land dat geregeerd wordt door een bende Joodse woekeraars?

Wat zou Machiavelli zijn zonder Borgia? Die heeft hem laten zien hoe de politiek in zijn werk gaat. Eén ding vooral: de leider dient rücksichtslos en onverbiddelijk te zijn.

Maar wat is een Borgia zonder een Machiavelli? Zelf ga ik de man van het denken en de man van het handelen in me verenigen. De Staat kan niet alleen door filosofen worden opgebouwd. Daarom is Plato mislukt en met de staart tussen de benen uit Syracuse teruggekeerd.

6 december

Op een keer moet ik bekennen hoeveel ik te danken heb aan mijn leermeester Leopold Pötsch. Tijdens zijn lessen heb ik begrepen waarom de Habsburgers vijanden van Duitsland waren. Die gedegenereerde koningen hebben Oostenrijk van het vaderland afgesneden louter en alleen om hun zieke keizerrijk in stand te houden! En de oorlog is gekomen en heeft hun het genadeschot gegeven. Hun verdiende loon, de sukkels!

Charis Vlavianós (1957), Griekse schrijver. Ingekort fragment uit zijn roman Hitlers geheime dagboek. Vertaald door Hero Hokwerda. Uitgeverij Ta Grammata, 2019.

Meer over