DagboekAbel Tasman (1603-1659)

Dagboekfragment: Twee varkens, in ruil voor acht spijkers en een mes

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Aankomst van Abel Tasman in Nieuw-Zeeland (1865) door Johannes Heinrich Maria Hubert Rennefeld. Beeld Getty Images
Aankomst van Abel Tasman in Nieuw-Zeeland (1865) door Johannes Heinrich Maria Hubert Rennefeld.Beeld Getty Images

Tonga-eilanden, 22 januari 1643

’s Morgens vroeg kwam er weer een menigte van prauwen aan boord met kokosnoten, yammen, bakbananen, bananen, varkens en kippen, die wij allemaal ruilden. Een jong varken voor een kleine vadem katoen, en de kokosnoten, yammen, pisang enzovoort voor oude spijkers.

Er kwamen verschillende vrouwen aan boord. Bij de oudste waren de pinken aan beide handen afgehakt. We zijn er niet achter ­gekomen wat dit betekent.

Rond acht uur is de oude man van gisteren weer aan boord gekomen. Hij bracht ons twee varkens, waar wij hem een mes beslagen met een zilveren bandje en acht spijkers voor schonken. ­

We leidden hem benedendeks om het schip te bezichtigen. We lieten ook een van onze stukken geschut afschieten, waar zij zeer van schrokken. Wij vereerden deze oude man met een versierd satijnen kleed, een hoed en een hemd dat wij hem aantrokken.

Rond de middag zijn 32 kleine prauwtjes en een grote prauw met zeil bij ons schip gekomen. Achttien sterke mannen kwamen bij ons aan boord. Zij brachten enige vruchten die wij niet kennen als geschenk mee.

Wij gaven de aanzienlijkste van deze personen een hemd, een broek, een spiegeltje en wat ­kralen. We ­trokken hem de broek en het hemd aan, waar hij zeer mee verguld was.

Abel Tasman (1603-1659), schipper in dienst van de VOC. Ingekort fragment uit Het journaal van Abel Tasman. Verzorgd door Vibeke Roeper en Diederick Wildeman. Waanders, 2006.

Meer over