DagboekHannah Cullwick (1833-1909)

Dagboekfragment: twee liter bier delen met één bierglas

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Shropshire, 3 augustus 1863

Vroeg opgestaan, mijn broer vertrok nog voor 5 uur naar zijn werk. We ontbeten om half 8 en liepen met de kinderen naar Hadley Station, waar we net op tijd de trein haalden naar Wellington, anderhalve kilometer verderop.

Vandaar wandelden we naar de Wrekin (bekende heuvel in Shropshire, red.), met een pauze in de Wickets Inn, waar we brood en kaas aten en samen twee liter bier dronken. Ze gaven ons één glas voor ons beiden, zoals in alle bierhuizen die ik tot nu toe zag in Shropshire.

We zagen diverse wagens met mijnwerkers en meiden die onderweg waren naar de Wrekin, want maandag was het betaaldag, zoals alle twee weken, en dan worden de bloemetjes buiten gezet.

Ik vond het een hele klim naar de top van de Wrekin. We pauzeerden een paar keer en om 3 uur stonden we op de top. Die is heel hoog, je kunt er kilometers ver in de omtrek kijken. Ik was blij dat ik er was – het landschap leek op een grote lappendeken met al die verschillende kleuren groen en geel en Dick zei dat de boomkruinen de knopen van het naaigaren in de deken waren.

Er waren veel mensen boven die spelletjes deden. Dick en ik en Jim en Mary hebben meegedaan aan een spel dat ze shurry noemen. Ik kende het niet maar ze leerden me de spelregels en ik heb mee­gedaan tot Dick over een boomstronk struikelde en een gat in zijn broek viel.

Hannah Cullwick (1833-1909), Engelse dienstbode. Ingekort fragment uit The Diaries of Hannah Cullwick. Virago, 1984.

Meer over