DagboekRobert Creevey (1768-1838)

Dagboekfragment: Troonopvolger wil kwijtschelding van al zijn schulden

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Brussel, 11 december 1817

Verslag van een gesprek met Zijne Hoogheid de hertog van Kent. De hertog sprak openhartig, tot mijn grote verbazing, over de dood van prinses Charlotte (op haar 21ste overleden Britse kroonprinses, red.), over de hierdoor onzeker geworden troonsopvolging en de noodzaak dat de prinsen snel in het huwelijk treden, wil de kroon in de familie blijven.

Ik vroeg hem hoe hij dacht over de echtscheiding van de regent (Charlottes vader, de latere koning George IV, die waarneemt voor de geestesziek verklaarde George III, red.). Hij antwoordde het volgende: ‘Er zijn mensen in het kabinet die dat nooit zullen toestaan. En áls hij het zou durven, zou dat hem buitengewoon impopulair maken. Daarbij dient dan overspel voor het Engelse gerechtshof te worden aangetoond en mocht zij schuldig bevonden worden, dan wacht haar de doodstraf wegens hoogverraad. Nee, de regent zal nooit om echtscheiding vragen.

‘De hertog van York (tweede zoon van George III, red.) maakt geen kans op de troon. De hertog van Clarence (derde zoon van George III, red.) zal eisen stellen waarmee de ministers nooit zullen instemmen. Afgezien van de passende toelage voor de troonopvolger zal hij kwijtschelding eisen van al zijn schulden, die zeer aanzienlijk zijn, en daarbij een royale toelage voor ieder van zijn tien wettige kinderen.’

Robert Creevey (1768-1838), Engelse politicus. Uit The Creevey Papers. The Folio Society, 1970.

Meer over