DagboekAlec Guinness (1914-2000)

Dagboekfragment: Toch maar niet naar het Cirque du Soleil

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Erik van den Berg
De Britse acteur Alec Guinness in de jaren veertig.  Beeld Getty Images
De Britse acteur Alec Guinness in de jaren veertig.Beeld Getty Images

Londen, 27 januari 1996

Marriot White heeft ons uitgenodigd in haar loge om het Cirque du Soleil te zien. We hadden er zin in, maar vonden het niet verstandig om te gaan: M.’s moeite met traplopen, de chaos bij het verlaten van het gebouw, de psychedelische lichteffecten die me misselijk zouden maken en de decibels die onze oren zouden doen tuiten.

Het vooruitzicht van twee uur en drie kwartier op de wrakke stoeltjes van de Albert Hall lokte ons ook niet aan. Zo’n mooie kans – laten schieten door de gebreken van de ouderdom.

Vanavond zouden we een intiem dinertje geven, maar vanochtend werden we wakker in een witte wereld. Het schijnt gevaarlijk te zijn op de weg, dus dat leek ons niet fair voor de gasten en we hebben de boel afgezegd. Alleen jammer dat ik het nagerecht, de schitterende Roux-cake, al uit de diepvries had gehaald. Die zullen we nu de komende twee of drie dagen moeten opeten.

De wastafels op de bovenste etage zijn bevroren. Fluitketels heet water, kaarsvlammen – niets helpt. We duimen maar dat de waterleiding niet zal barsten als de dooi inzet. Ons huis is een aanfluiting, alle waterleidingen hebben te lijden van de noorden- en oostenwind. Ik begin te verlangen naar een beschut boerderijtje.

Ergens – waar? – las ik deze typering van een buitenhuisje in Wilt­shire: ‘Volslagen goddelijk, overwoekerd door rozen en verstikt in hysterie.’

Alec Guinness (1914-2000), Engelse acteur. Ingekort fragment uit My Name Escapes Me. Hamish Hamilton, 1996.

Meer over