DAGBOEKSylvain Tesson (1972)

Dagboekfragment: te voet heel Frankrijk door

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

De Mont Ventoux in het zuiden van Frankrijk.Beeld Getty Images/iStockphoto

Vaucluse, 8 september 2015

Als het even kon probeerde ik niet in een hotelletje te overnachten, maar sliep ik buiten in het veld, en ik vermagerde snel. Zodra ik mijn ogen opendeed wilde ik meteen op pad. Dat soort momenten koesterde ik: wanneer iets een obsessie wordt.

De Ventoux kwam dichterbij en ik bereikte Sault. Ik wilde mijn weg vervolgen via de zuidkant van de berg, dwars over de flank. Ik zei de kantelen van de Haute-Provence vaarwel, ik verliet de vesting, trad uit de schaduw.

Verder naar het westen zou ik de Rhône oversteken en vervolgens zou ik, midden in het Centraal Massief, het ‘verlaten platteland’ uit het overheidsrapport aantreffen. De Comtat was een vruchtbare vlakte, de reusachtige boomgaard van de pausen waar de laatste jaren Arabische immigranten, Engelse toeristen en nieuwe plattelanders uit Parijs waren komen wonen. Van de oorspronkelijke bevolking was nog slechts een handjevol boeren, wijnbouwers en tuinders over.

In Sault dronk ik mijn sapje, mijmerend over de ironie van het lot: ik had verlangd naar een leven in zonde (François Villon, mijn idool, schreef zijn gedichten nadat hij zich in taveernes had bezat en de nacht met plaatselijke lichtekooien had doorgebracht) en nu was ik een brave wandelaar en nipte als een sanatoriumpatiënt van een glas amandelmelk.

Terwijl ik zo zat te somberen, met mijn ene oog half toegeknepen tegen de zon, streken er Amerikaanse wielrenners aan de tafeltjes neer.

Sylvain Tesson (1972), Franse reisschrijver. Ingekort fragment uit Ongebaande paden. Vertaling Eef Gratama. De Arbeiderspers, 2017.

Meer over