DagboekRichard E. Grant

Dagboekfragment: Steve Martin is de slechte kritieken beu en wil stoppen met acteren

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Richard E. Grant Beeld REUTERS
Richard E. GrantBeeld REUTERS

Hollywood, 4 februari 1991

De telefoon belt me wakker. ‘Steve Martin hier. Zin in lunch? Om 1 uur.’ ‘Ja, goed. Waar?’ ‘Indigo, oké? Dag.’ Typisch Steve: hij praat in telegramstijl, alsof je elkaar vijf minuten geleden nog zag. Tijdens de lunch gaat het over niets anders dan de film (L.A. Story, red.), de eerste kritieken en de verwachte opbrengst. ‘Pauline Kael was zozo... The New York Times en Rolling Stone vernietigend.’ Het slechte nieuws komt in morsebrokken, tussen happen sla en slokken ijsthee. ‘Ze liggen al in de prullenbak.’

Ik ken het gevoel. Het neemt de kritiek niet weg, maar je hebt tenminste het gevoel iets terug te doen als ze over je heen walsen. Hij kan het over niets anders hebben, in een week vol meetings, presentaties, interviews en talkshows, bekroond met de bioscooppremière, hier om de hoek – een obstakelbaan van jewelste.

Dan komt de rekening: ‘Ik denk dat ik er eind dit jaar mee stop.’ Als ik lach, lacht hij ook.

Victoria (Tennant, Martins ­tegenspeelster, red.) duikt op uit een vergadering, allerminst somber. Ze heeft kennelijk de recensies nog niet gezien. Of ze heeft stalen zenuwen. Ze geven me een lift naar de oude MGM-studio’s, waar de première is voor acteurs en crew. Zelf gaan ze niet mee. ‘We zien je straks.’ Het betekent dat ik er in mijn eentje doorheen moet zien te tapdansen, wat ik er ook van zal vinden. Enigszins misselijk ga ik naar binnen.

Richard E. Grant (1957), Engelse ­acteur. Ingekort fragment uit With Nails – The Film Diaries of Richard E. Grant. Picador, 1996.

Meer over