DagboekAnonieme reiziger

Dagboekfragment: sterke trek­paarden zwemmen de rivier over

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Erik van den Berg
Frankfurt am Main, ca. 1750. Beeld Getty
Frankfurt am Main, ca. 1750.Beeld Getty

Frankfurt, 24 september 1708

Maandag heb ik ’s ochtends een wandeling gemaakt bij de Galgenpoort. Ik heb er de groentebedden bewonderd die er ten bate van de stad zijn aangelegd. De maaltijd gebruikte ik in het gezelschap van vier mij onbekende ruiters.

Daarna ging ik naar de heer Neufville om wat geld op te halen. We hebben geanimeerd tot 2 uur ’s nachts zitten drinken, en toen ik de klok hoorde slaan ben ik naar huis gegaan om te gaan slapen. De volgende ochtend zou ik vertrekken naar Mainz.

’s Ochtends heb ik met pijn en moeite mijn koffer gepakt, waarna de heer Neufville mij in zijn koets naar de rivier heeft gebracht. Samen met de heer Melchior heb ik mij ingescheept, er waren driehonderd reizigers aan boord. Na twee uur waren we in Höchst, waar we het middagmaal gebruikten. Het is een solide stadje, al toont het paleis van de keurvorst nog de verwoestingen door Gustaaf Adolf.

We voeren door fraai, door heuvels omzoomd laagland met vele burchten en wijngaarden, en werden voorgetrokken door zes sterke paarden, die geregeld van oever moeten wisselen om hun weg te kunnen vervolgen. Dan ­steken ze dapper zwemmend de rivier over. Ik heb het driemaal zien gebeuren.

Om 9 uur ’s avonds waren we in Mainz. Bij de stadspoort werd ik gefouilleerd en moest ik na een lang verhoor mijn reisdocumenten tonen.

Anonieme reiziger uit Venetië. Uit Anonimo Veneziano: Eine Deutsche Reise anno 1708. Hayman Verlag, 1999.

Meer over