DagboekWillem Ysbrantsz. Bontekoe (1587 – 1657)

Dagboekfragment: Schipper Bontekoe verliest zijn grote mast

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Indische Oceaan, 16 maart 1624

De 16de begon het zo hard te waaien – we lieten alleen de fok en de blind nog bijstaan – dat we niet meer koers konden houden. We vreesden dat we ’s nachts uit ­elkaar zouden raken en aangezien ons schip bij nacht met het licht voorop voer, ging ik naar de kajuit van de commandeur.

Ik zei tegen de commandeur, die ernstig ziek te bed lag: ‘Als wij vannacht zo blijven doorzeilen, dan vrees ik dat wij morgen uit elkaar geraakt zullen zijn. Naar mijn ­mening zal het het beste zijn om bij te gaan liggen.’

Daarop antwoordde de commandeur: ‘Als u dat goeddunkt, schipper, laten we dat dan doen.’ En zo gebeurde het: bij licht nog haalden we de fok en de blind binnen, bonden ze strak tegen de ra’s en gingen bijliggen. Toen de Gouda en de Middelburg dat zagen, deden zij hetzelfde: ze namen hun zeilen in en gingen bijliggen, met de kop naar het zuiden.

Maar later, met zes glazen in de nacht, begon het nog verschrikkelijker te waaien, met een kracht die onvoorstelbaar is voor wie het zelf niet heeft gehoord en gezien. Het schip kwam in het geweld diep te liggen, het water scheen al tot de ankers te reiken die op de boeg stonden – ja, ik was ervan overtuigd dat we zonken.

Ten slotte brak onze grote mast drie vadem boven het bovendek af en woei overboord, waardoor het schip weer iets omhoog kwam.

Willem Ysbrantsz. Bontekoe (1587 – 1657), Nederlandse schipper. Ingekort fragment uit Het Journaal van Bontekoe, hertaald door Thomas ­Rosenboom. Athenaeum – Polak & Van Gennep, 2001.

Meer over