DAGBOEKFred Lodge (1913-1976)

Dagboekfragment: Ruilhandel: één cracker levert twee sigaretten op

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Krijgsgevangen in Stalag XVIII-D. Beeld Alamy
Krijgsgevangen in Stalag XVIII-D.Beeld Alamy

Stalag VIIIB, Lamsdorf, 10 november 1942

De prijs van een nederig crackertje is tot duizelingwekkende hoogten gestegen, ver boven de waarde van voor onze krijgs­gevangenschap. Per man krijgen we dertig stuks per week.

In elke barak levert een cracker twee Engelse sigaretten op. Hun waarde kan worden afgemeten aan het feit dat we slechts vijf sigaretten per dag krijgen, afgezien van de peuken waarvan we opnieuw sigaretten draaien.

Er worden diverse loterijen georganiseerd. Vanochtend leverde één cracker de kans op een blikje Engelse tabak van 60 gram op. Ook wanten, handdoeken, scheermesjes en brood- en suikerbonnen worden verloot. Eric en ik gingen ons te buiten en offerden een kostbare cracker voor een kans op het tabaksblik.

Gisteren ben ik naar de medische dienst geweest, die me 60 gram magnesiumsulfaat toediende, vier uur later gevolgd door een theelepel witte pasta om het bitterzout te compenseren. Afgezien van watkrampen voel ik me niet al te slecht.

Het gerucht gaat dat de strijd in Libië is beëindigd en dat de Russen opnieuw vorderingen maken. Dagelijks schijnen vijfhonderd vliegtuigen aanvallen uit te voeren op de Franse kust.

George Lyons uit Fairview, Manitoba, ontdekte vandaag dat een Duitse bewaker een broer heeft die ook in Fairview woont. Na een hoop overleg, deels verbaal en deels in gebarentaal, concludeerde George dat het zijn buurman was.

Fred Lodge (1913-1976), Canadese krijgsgevangene in nazi-Duitsland. Ingekort fragment uit Fred Lodge’s Diaries. FriesenPress, 2019.

Meer over