DagboekHelena Colijn-Groenenberg (1867-1947)

Dagboekfragment: Reisadvies Sicherheitsdienst: neem de nachttrein

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Hendrikus (Hendrik) Colijn (1869-1944) dutch politician (minister, head of government). (Photo by APIC/Getty Images) Beeld Getty
Hendrikus (Hendrik) Colijn (1869-1944) dutch politician (minister, head of government). (Photo by APIC/Getty Images)Beeld Getty

Den Haag, 2 april 1942

Gepakt ben ik reeds, op kleinig­heden na. Met de paspoorten duurde het te lang. Mijn oude paspoort mocht niet: uit de tijd van onze Koningin! ’k Heb nu een ander, toch óók diplomatiek. Wonder hè?

Waar ik het kreeg waren nog oude bekenden van Vader, en die waren blij te hooren dat ik naar ­Vader mocht gaan en te vernemen hoe het tot heden was gegaan. Ik ging niet zelf, maar Schnabel. De paspoorten zullen vandaag nog thuiskomen. Is gezegd!!

Oud-minister Van Dijk (minister van Defensie onder minister-president Colijn, red.) had voor mij de reis keurig in orde gemaakt. Bij dag zou ik reizen en in Hengelo de eerste nacht slapen en daarna ­verder.

Maar vanmorgen kwam een man van de Sicherheitspolizei, om te zeggen dat de treinenloop heel slecht gaat, en vroeg mij toen, of ik niet beter in de nacht kon reizen. Is het dat wij overdag te veel zien?

Enfin, ik ben besloten Dinsdagavond 7 April 7:26 uit Den Haag te vertrekken; aankomst de volgende morgen om 7:10 te Halle. Vertrek van Halle 10:09; aankomst te Erfurt 12:09.

Bah! Wat een reis. Wat zal ik moe zijn als ik bij Vader kom. De reis is zóó volgens het boekje, maar er kan tegenslag zijn. Als Goede Vrijdag en Paschen er niet tusschen kwam, had ik eerder kunnen gaan.

Helena Colijn-Groenenberg (1867-1947), echtgenote van de in nazi- Duitsland gevangen gezette oud-premier Hendrik Colijn. Uit Dagboek van mevrouw Colijn. Kok, 1960.

Meer over