DagboekfragmentBeryl Bainbridge (1932-2010)

Dagboekfragment: op zoek naar een levende ziel in Milton Keynes

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Erik van den Berg
A residential street in the New Town of Milton Keynes, still under construction in Buckinghamshire, October 1978.  Beeld Getty Images
A residential street in the New Town of Milton Keynes, still under construction in Buckinghamshire, October 1978.Beeld Getty Images

Milton Keynes, 23 oktober 1983

Een mistige ochtend. Wat is Engeland toch klein. Net door Thetford en we zaten al in Suffolk. Toen een wegwijzer naar Mildenhall en door een bos naar Cambridgeshire. Daarna over landweggetjes, langs bruine velden en populieren naar Newport Pagnell in Buckinghamshire.

We schreven ons in in de Travel Lodge. Een motel uit de film, niet Psycho maar Crossroads. Er tegenover lag een complex van wegrestaurants en benzinestations. Geen spoor van Milton Keynes. We bleven maar twee dagen, dus we moesten onmiddellijk op zoek.

We reden het dorp uit over een rechte betonnen weg tussen aarden wallen. Het landschap leek zeer vlak. We kregen het gevoel op een gigantisch vliegveld te rijden. We sloegen bij Bleak Hill rechtsaf en stuitten ineens op de huizen van de Beanhill Estate.

Er waren geen mensen te zien en om het huis stond leeg. We gluurden door de ramen in kamers waar elektrische bedrading als klimop tegen de muren hing en de linoleumtegels op de vloeren opkrulden.

We reden op en neer op zoek naar winkels en kwamen bij een rij verlaten puien en een optimistisch fietsenrek voor honderd fietsen.

Het was niet eenvoudig om de weg in Milton Keynes te vinden. En men kan niet zeggen dat we ons best niet hebben gedaan. Als ik het gebied in één zin moest beschrijven, zou ik zeggen dat het een reeks snelwegen was, belegd met rotondes.

Beryl Bainbridge (1932-2010), Engelse schrijver. Ingekort fragment uit Engelse reis. Vertaling Joop van Helmond. L.J Veen, 1985.

Meer over