DagboekChrista Quitter

Dagboekfragment: Op Internationale Vrouwendag gaan vrouwen in Teheran de straat op

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Internationale Vrouwendag in Iran.  Beeld Getty
Internationale Vrouwendag in Iran.Beeld Getty

Teheran, 8 maart 1979

Internationale Vrouwendag. Gisteren heeft Khomeiny afgekondigd dat vanaf morgen alle vrouwen gesluierd naar hun werk moeten. Er zouden demonstraties moeten worden gehouden, waarbij hun vrouwen hun ­eisen voor gelijke rechten tot uiting brengen. Maar nu wordt alle aandacht gericht op de chador.

Voor de universiteit heb ik met een Perzische vriendin afgesproken die ik voor het laatst in Frankfurt heb gezien en we zijn blij elkaar terug te zien. Om me heen worden leuzen geroepen, waarvan ik maar de helft versta. Van alle kanten wordt er gedrongen, geduwd en getrokken. De meeste vrouwen schreeuwen: ‘Geen verplichte chador!’

Eerst sporadisch, dan massaal wordt er geschreeuwd: ‘De straat op!’ Commando’s van vrouwen, kreten, we stellen ons op. De chaos bij het begin van een demonstratie is mij niet onbekend.

De opstelling van de demonstranten is precies als die in Frankrijk. In de voorste rij houden de vrouwen elkaars handen vast en staan met hun gezichten naar de andere demonstranten. De vrouwen die aan beide kanten van de stoet lopen, vormen samen met de vrouwen uit de voorste rij een beschermend kordon.

In de tussenruimte lopen vrouwen van de ordedienst, die ook de leuzen aangeven. Enkele trotskistische vrouwen roepen op na de demonstratie naar de universiteit terug te gaan.

Ingekort fragment uit Christa Quitter: In de lente van de vrijheid – Iraans dagboek. Vertaling Marina van Elburg e.a. Uitgeverij Domitila, 1980.

Meer over