DagboekSelections from a Journal

Dagboekfragment: Norman Mailers biografie is misselijkmakend

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

New York, 29 mei 1985

Norman Mailer Beeld AP
Norman MailerBeeld AP

Ik lees Peter Manso’s zogenaamde biografie van Norman Mailer, een vermoeiende bezigheid die verleidt tot snel doorbladeren. Met een duf hoofd probeer je je dat ‘andere’ leven voor te stellen: extravert, ontwapenend zelfzuchtig, blijmoedig egoïstisch, opschepperig, kolderiek, grootmoedig, ondernemend, onbevreesd, roekeloos, voor niemand bang, enzovoorts.

Het lezen van dit boek lijkt op het zoeken naar een verloren voorwerp, een ring bijvoorbeeld, in het vuilnis – je wordt er misselijk van, maar je gaat door. Ik ken Mailer alleen als warm, hartelijk, grappig, bescheiden en boeiend. Maar ik kende hem níét toen hij zijn rauwe mannelijkheid botvierde, toen hij dronk en drugs gebruikte –een ‘andere’ Mailer ongetwijfeld, en een minder sympathieke, lijkt me.

In de American Academy hadden we het over boksen; Normans The Fight vind ik ongelooflijk goed. Hij vertelde heel gedetailleerd over de eerste ronde van Muhammad Ali tegen George Foreman – alleen de eerste ronde! – terwijl de mensen om ons heen ons in ongeloof of stomme verbazing aanstaarden: waarom hebben Norman Mailer en Joyce Carol Oates het over Ali en Forman? – maar ik vond het fascinerend.

Ik geloof niet dat boksen voor ons hetzelfde betekent, hij is een man tenslotte, hij kan niet met een vrouwelijke blik naar boksen kijken, maar ik meen – of ben ik nu te resoluut? – dat ik boksen met een mannelijk blik kan bezien, ik kan me makkelijk in een man verplaatsen – omdat ik onomstotelijk géén man ben en evenmin een man zou willen zijn (denk ik).

Waar het op neerkomt: ik wil Norman Mailers hart!

Joyce Carol Oates (1938), Amerikaanse schrijver en essayist. Uit Selections from a Journal, in Our Private Lives, Vintage, 1990.

Meer over