DagboekfragmentJacob van Lennep

Dagboekfragment: moeilijke landing op het eiland Urk

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Erik van den Berg
Jacob van Lennep Beeld
Jacob van LennepBeeld

Urk, 4 juni 1823

De klok van vijf uur vond ons al aangekleed en klaar voor de reis. Met heerlijk weer en gunstige wind stapten wij om zes uur in een voor de tocht gehuurde vissersschuit. In de haven joeg de schipper ons in het vooronder, waar het geweldig bonkte, maar we waren spoedig uit de haven en toen gingen we bij de schipper zitten, een goedmoedige grijsaard van zeventig jaar.

Intussen werd mijn reisgenoot zeeziek, wat echter heel snel overging. Om negen uur kregen wij Urk in zicht, dat door zijn hoogte, de kerk en de groene oever heel aardig uit de zee opdoemt. Omdat de haven te droog stond, konden wij niet binnenlopen, maar seinden om een boot.

Gelukkig verkeerden de Urkenaars in de veronderstelling dat wij de inspecteurs van de zee­weringen waren. Men zond ons dus een vissersschuit toe, die ons met ongelooflijk veel moeite naderde, ons liet overstappen en aan wal bracht. De vissers waren teleurgesteld toen ze ons zagen en dropen af.

Wij gingen het dorp in, dat niet onaardig is om te zien. Een oude visser kwam op ons af terwijl wij bij een put met zoet water stonden en vertelde ons dat zijn eigen put veel dieper was, maar minder water gaf omdat zij zoveel lager op het eiland lag. Een ogenblik later vroeg hij ons om koffie bij hem te komen drinken. Bevreemd over die gulheid volgden wij hem.

Jacob van Lennep (1802-1868), schrijver en politicus. Ingekort fragment uit De zomer van 1823 – Het dagboek van zijn voetreis door Nederland. Atlas Contact, 2018.

Meer over