DagboekMikis Theodorakis

Dagboekfragment: Mikis Theodorakis plakt een valse snor op

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Erik van den Berg
Mikis Theodorakis (1925), Griekse componist en politicus. Beeld Getty Images
Mikis Theodorakis (1925), Griekse componist en politicus.Beeld Getty Images

Athene, 15 augustus 1967

De dag gaat voorbij in koortsachtige spanning. Andonis gaat weg om te telefoneren. We verwachten dat hij bij de hoek al gearresteerd zal worden. Maar hij komt terug met een triomfantelijk gezicht: ‘Petros zegt dat Odysseas een goede dokter is (dat was een code-uitdrukking). Athina komt hier vanavond om tien uur. Haar broer zal voor het vervoer zorgen, hij heeft een ruime wagen. Odysseas gaat achter hem aanrijden met zijn vrouw aan het stuur. Op die manier ben jij gedekt.’

Opnieuw worden de gewone voorbereidingen getroffen . Het uniform, de snor. Ik probeer de manier van doen aan te nemen van een kolonel. We moeten hartelijk lachen. Laatste instructies: wachtwoorden, plaats, tijden, route. Stipt om tien uur is Athina er met haar dochter.

Buiten is het donker. We zien de twee wagens staan. Af en toe wordt het duister doorboord door de koplichten van een auto. Voor ons strekt zich het dennenbos uit op de helling van de Lykavittosheuvel. En als daar of op de daken van de naburige huizen nu eens scherpschutters op de loer liggen?

Er heerst volmaakte stilte. Ik stap in de eerste wagen, ga volgens de instructies op de achterbank liggen en trek een deken over me heen. Moeder en dochter stappen ook in en zetten hun voeten op die deken. Nadat we een poosje hebben gereden, stopt de auto. Ik krijg bevel uit te stappen.

Mikis Theodorakis (1925), Griekse componist en politicus. Ingekort fragment uit Verzetsdagboek. Vertaling Henny Scheepmaker. De Bezige Bij, 1974.

Meer over