DagboekRobert Dale Owen (1801-1877)

Dagboekfragment: Maaltijd verstoord door plotselinge slagzee

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

De Engelse kust bij North Yorkshire  Beeld Getty Images
De Engelse kust bij North YorkshireBeeld Getty Images

Atlantische Oceaan, 2 oktober 1825

We volgden de route door de zeestraat tussen Ierland en Groot-Brittannië, die we snel achter ons lieten. Het Noorderkanaal is zo­danig nauw, dat het er gevaarlijk navigeren is.

Om 12 uur leidde mevrouw Walker een gebedsdienst. Ze las passages uit de Bijbel en ging voor in gebed. Haar stembuigingen zijn haast bespottelijk, toch maakte ze indruk door haar boven twijfel verheven ernst.

Vanaf maandag werden we geplaagd door een opeenvolging van stormen, eerst zuidzuidwest en daarna noordnoordwest, die ons noodzaakten in bed te blijven en merkwaardige taferelen veroorzaakten.

Onder etenstijd verbrijzelde een golf een dekluik, overspoelde de maaltijd en joeg het gezelschap alle kanten op. Een daaropvolgende keer waren passagiers met de kapitein in debat over navigatietechnieken, toen een golf zich over hen uitstortte en ze in één keer tot op hun ondergoed doordrenkte – dit tot groot genoegen van degenen die beneden zaten.

Later klaarde het weer op en kreeg alles meteen een ander aanzien. De dames kwamen weer tevoorschijn, na de maaltijd klonk muziek, er was gymnastiek en overdag werden er spelletjes georganiseerd. Er werd een krantje gemaakt, The Sextant, dat driemaal per week verscheen en voor veel vermaak zorgde.

Robert Dale Owen (1801-1877), Schots-Amerikaanse politicus, ijverde voor algemeen kiesrecht. ­Ingekort fragment uit To Holland and to New Harmony. Indiana Historical Society, 1969.

Meer over