DagboekLuise Rinser (1911-2002)

Dagboekfragment: Links engagement of doodgewoon terrorisme?

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

München, 10 februari 1972

Ik heb er iets tegen als mensen zeggen: ‘Nou, wat heb ik gezegd? Ik heb het van het begin af aan wel geweten.’ Maar in dit ene geval wil ik het toch zeggen, terwille van de zaak.

Ik heb het vonnis gelezen over de ‘warenhuisbrandstichters’: drie jaar gevangenis voor Gudrun Ensslin en Andreas Baader. Maar in Duitsland staat er niet meer dan een jaar op daden die uit een politieke overtuiging voortkomen.

Wat was er nu gebeurd? De rechtbank had de stelling van de verdediger, dat het hier een politieke daad betrof, verworpen. Ik was ­verontwaardigd: ze moesten maar eens vertellen wat het dan wél was, als het geen politieke overtuiging was wat de jonge mensen tot deze daad heeft gedreven.

Wilden ze soms doden? Ze hadden een tijdstip uitgekozen waarop geen sterveling in het ­warenhuis aanwezig was. Wilden ze zich verrijken? O ja? Hebben ze dan iets gestolen? Neen. Nu dan, wat rest er als motief? Ik plaatste een protest in de krant.

Ik schreef Gudrun Ensslin in de gevangenis dat ik het wel niet eens was met het plegen van terreurdaden, maar dat ik voor haar zelf moeite wilde doen. Ik schreef ook aan de vader van Gudrun, die dominee is en gedurende de Hitler-tijd in het politieke verzet heeft gezeten. (Vandaar Gudruns bereidheid tot uiterste consequentie in een zaak die zij als juist heeft onderkend.)

Luise Rinser (1911-2002), Duitse schrijver en activist. Ingekort fragment uit Bij de tijd – Dagboek 1967-1988. Vertaling Ria van Hengel. Nijgh & van Ditmar, 1991.

Meer over