DagboekMarie Amélie van Bourbon (1782-1866)

Dagboekfragment: Langdurig applaus voor de Franse koning en koningin

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Erik van den Berg

Aix-les-Bains, 23 juli 1826

Ik heb het geluk gesmaakt voor het eerst in jaren weer mijn ­beminde zuster Mimi en haar eminente echtgenoot (Karel Felix, ­koning van Sardinië, red.) te kunnen omhelzen. De koning iets dikker, maar toch minder veranderd dan ik had verwacht. Mimi is iets magerder. Verrassend is hoe ze in alles aan onze geliefde moeder herinnert.

In de ontvangstruimte van het kuurbad brachten we de eerste momenten door met tedere ­begroetingen. We dankten de Voorzienigheid voor deze gelukkige samenkomst – zij waren uit Chambéry gekomen, wij uit Parijs – een geluk waarop wij niet hadden durven hopen, na onze scheiding op de valreep van de Mylford, 20 oktober 1814 in Palermo.

Na het diner besteeg ik met mijn schoonzus het rijtuig van de koning en koningin en we volgden de schilderachtige, bergachtige route naar Chambéry.

We stapten uit bij het paleis, dat tweemaal is uitgebrand, de laatste keer in 1797, en bezochten de koninklijke appartementen, die keurig op orde zijn, maar niets vorstelijks hebben, met erg eenvoudige kamers. De koning en ­koningin hebben ons daarna begeleid naar onze vertrekken, die licht en comfortabel zijn en ­ondergebracht in het voormalige ­archief.

’s Avonds in het theater werden wij met langdurig applaus verwelkomd.

Marie Amélie van Bourbon (1782-1866), echtgenote van de Franse ­koning Lodewijk Filips. Ingekort fragment uit Journal de Marie-Amélie – Reine des Français 1800-1866. Librairie Académique Perrin, 1981.

Meer over