DagboekWilliam Byrd (1674 -1744)

Dagboekfragment: kus de meid en sla je gebeden over

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Couple Walking Along White Cliffs of Dover (Photo by Dean Conger/Corbis via Getty Images) Beeld Getty Images
Couple Walking Along White Cliffs of Dover (Photo by Dean Conger/Corbis via Getty Images)Beeld Getty Images

Londen, 27 november 1719

Ik stond rond 8 uur op en las wat Grieks, maar geen Hebreeuws. Ik zegde mijn gebeden en ontbeet met warme melk. Het was koud en bewolkt, met een noordwestelijke wind. Ik deed mijn oefeningen en om 9 uur vertrokken we met mijn neef John Rand per koets naar ­Dover, bij slecht weer: het regende vrijwel onafgebroken.

We kwamen om 12 uur aan en bezochten de weduwe Sltr., die erg knap is, en we aten pens als middagmaal. Om een uur of 4 waren we weer thuis, we hadden vis als avondmaaltijd. Om 10 uur ging ik naar bed, ik kuste de meid en sloeg mijn gebeden over.

28 november

Ik stond rond 7 uur op en las wat Grieks, maar geen Hebreeuws. Ik zegde mijn gebeden en ontbeet met warme melk. Om 9 uur vertrokken Daniel Horsmanden en de heer Carter in mijn rijtuig, ofschoon de koetsier stomdronken was.

Ik deed mijn oefeningen en schreef een en ander tot het middagmaal, dat bestond uit lamsbout. Na de maaltijd met Jack naar Northbourne gewandeld om de dominee te zien, maar hij was niet thuis. Zijn vrouw echter wel, en die verwende ons met sterk bier. Daarna naar huis, waar we de nieuwstijdingen lazen.

Ik had warme melk als avondmaal, stoeide met Molly en ging om 9 uur naar bed. Ik kuste de meid en heb onreinheid begaan, God vergeve mij.

William Byrd (1674 -1744), Amerikaanse schrijver, politicus en plantagebezitter in Virginia. Uit The Secret Diary of William Byrd of Westover. Capricorn, 1963.

Meer over