DagboekSimone de Beauvoir (1908-1986)

Dagboekfragment: Jonge Duitse soldaten die breed glimlachen en nog knap zijn ook

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Simone De Beauvoir in 1953. Beeld Gamma-Keystone via Getty Images
Simone De Beauvoir in 1953.Beeld Gamma-Keystone via Getty Images

Parijs, 30 juni 1940

We zijn naar het grote plein gegaan (in Le Mans, red.) – een buitengewoon schouwspel. Waar ’t het meest op leek, was de sfeer van de grote jaarmarkten, waar het krioelt van de mensen in de brandende zon.

In het midden stonden massa’s en massa’s Duitse auto’s en in het grijs geklede soldaten, en honderden vrachtauto’s van vluchtelingen en vastgelopen mensen – alle cafés waren stampvol, er zaten vrijwel uitsluitend Duitsers.

De officieren, strak in het pak en met handschoenen aan, waren van een onuitstaanbare arrogantie, maar er waren veel breed glimlachende soldaten, die jong, gelukkig en dikwijls vrij knap ­waren.

Al die lui die ik op het ogenblik in Parijs zie rondlopen, met hun fototoestel en hun roze gezichten, hebben zulke imbecielenkoppen dat ik aarzel – maar eergisteren in Le Mans leken ze mij van een heel andere soort en ik voelde wat het een geweldig avontuur moest zijn voor een jonge Duitser om zich als overwinnaar in Frankrijk te bevinden, ongedeerd een maand oorlog te hebben doorstaan, goed gekleed en gevoed te zijn, en het gevoel te hebben tot een uitverkoren ras te behoren.

Het was verpletterend hen te zien met hun verzorgde uiterlijk, terwijl Frankrijk werd vertegenwoordigd door honderden bange, deerniswekkende vluchtelingen.

Simone de Beauvoir (1908-1986), Franse schrijver. Ingekort fragment uit Oorlogsdagboek. Vertaling Truus Boot. Agathon, 1991.

Meer over