Dagboekfragment

Dagboekfragment: Jackie Kennedy krijgt bloemen van een babyolifant

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Jacqueline Kennedy en premier Nehru wandelen in de presidentiële tuin in New Delhi, maart 1962. De lange man is John Kenneth Galbraith, naast hem zijn vrouw Kitty. Beeld Bettmann Archive
Jacqueline Kennedy en premier Nehru wandelen in de presidentiële tuin in New Delhi, maart 1962. De lange man is John Kenneth Galbraith, naast hem zijn vrouw Kitty.Beeld Bettmann Archive

New Delhi, 15 maart 1962

Gisteren verdween ik in het behang, wat gezien het gezelschap geen prestatie was. Mevrouw Kennedy bracht een bezoek aan het tehuis voor zwerfkinderen. Daarna hield ik haar gezelschap op het bordes voor haar suite. We keken uit op groene gazons, kleurige bloemen, glanzende sari’s en, in de nabije verte, rondhangende journalisten.

Ik schreef een toespraak van zes regels voor Jackie, die ze zonder haperen reciteerde voor Indira Gandhi bij de opening van een tentoonstelling van kindertekeningen, waarbij ze een bloemenkrans kreeg van een babyolifant.

’s Middags bezocht ze het Cottage Industries Emporium, waar Kitty (Galbraiths echtgenote, red.) iedereen verbaasde door als een van de modellen te verschijnen. De stof was door mij uitgekozen, helaas werd mijn goede smaak door niemand opgemerkt.

’s Avonds gingen we paardrijden op het oefenterrein van de lijfwacht van de president. Jackie Bouvier Kennedy reed en sprong uitstekend. Terwijl hij Kitty liet zien hoe bijzonder tam haar paard wel niet was, werd een van de officieren, Bubbles Jaipur, de zoon van de maharadjah, uit het zadel geworpen.

Ik maakte me zorgen over de sprongen. Had zijn vrouw een been gebroken, dan had de president, vermoed ik, gebroken met míj – en met recht.

John Kenneth Galbraith (1908-2006), Amerikaanse econoom, van 1961 tot 1963 ambassadeur in India. Uit Ambassador’s Journal – A Personal Account of the Kennedy ­Years. Houghton Mifflin, 1969.

Meer over