DagboekKee Arens

Dagboekfragment: in geen weken je tanden poetsen, alleen spoelen met zeewater

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

null Beeld Getty
Beeld Getty

Atlantische Oceaan, 21 januari 1980

Als het licht wordt, ga ik me eens goed wassen. Een keer in de drie dagen mag toch wel. Het bleef bij tanden, gezicht, handen en onderstelletje. Fons wast zich helemaal niet en zijn tanden heeft hij al vier weken niet gepoetst. Dat snap ik niet.

Hij zegt dat de mond met zeewater spoelen voldoende is en citeert de beroemde Franse zeiler Bernard Moitessier, die in De lange route schrijft dat zijn laatste inzeping dateerde van maanden geleden en hij toch geen enkel puistje op zijn lichaam had.

De Nieuw-Zeelander David Lewis, de eerste die alleen naar Antarctica zeilde, deed het al niet slechter, die deed zijn broek pas uit als hij helemaal versleten was.

Die bonken blijven kerngezond als een vis en hebben, net als wij, lak aan het voor de meeste mensen zo noodzakelijke natje en droogje. Op zee word je trouwens ook niet zo gauw vuil, want stof, rook en vaak ook kleren, zijn er niet.

Weer geen schip gezien. We hebben ook besloten dat we nog maar even zullen wachten met stoppen (om onder andere proviand te ­vragen, red.), ook al zien we een schip. Met dat stormachtige weer zou het veel te moeilijk worden, vooral ’s nachts.

Ik maak van de linzen van de vorige dag een salade door er azijn bij te doen en bak aardappelen. Hoe bestaat het dat ik er zin in heb.

Kee Arens (1945), stak met haar partner Fons Oerlemans op een vlot de Atlantische Oceaan over. Ingekort fragment uit Vlot waar ben je? Veen, 1980.

Meer over