DagboekThe Richard Burton Diaries

Dagboekfragment: iederéén kan Hendrik de Achtste spelen

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

A/b Kalizma, Theems, 19 juni 1969

Richard Burton. Beeld Corbis via Getty
Richard Burton.Beeld Corbis via Getty

Jezus Christus – in wie ik apert níét geloof: wat een week, wat een weken, wat een maand. Het is duidelijk: ik moet stoppen met­ ­acteren. Het maakt me hersenziek. De gedachte dat ik voor dag en dauw de deur uit moet om naar mijn werk te gaan, is vergelijkbaar met fysieke pijn. Volslagen geestdodend.

Iederéén kan Hendrik de Achtste spelen – zelfs Robert Shaw, die wat mij betreft de rest van zijn ­leven pingpong met bejaarde oud-kampioenen mag spelen.

Grappig dat iemand die beweert niet in de Heilige Drievuldigheid te geloven, toch God en Christus aanhaalt – een kwestie van opvoeding, vermoedelijk. De Heilige Geest, wel ja. Het zal een atavistische vrees zijn, diep in de botten, waardoor je voor steun naar iets idioots grijpt, zelfs als je er geen spaan van gelooft.

Morgen zullen de Amerikaanse astronauten landen op de maan. Ze schijnen met z’n drieën te zijn. Ik vrees dat als je hun drie hersenen bij elkaar op telt, ze nog niet in staat zullen zijn een kwadratische vergelijking op te lossen.

Dapper en stom als Columbus, die zo’n goeie navigator was dat hij nooit twee keer op dezelfde plaats kwam. Hij vertrok naar ­Jamaica en belandde op Cuba. Hij mikte op Cuba en belandde in ­Venezuela.

Hij vond Spanje alleen maar ­terug doordat hij ’s nachts strandde op iets dat hij hield voor een nieuwe doorgang naar Oost-Indië of China, maar dat Cadiz bleek te zijn.

Richard Burton (1925-1984), Britse acteur. Uit The Richard Burton Diaries. Yale University Press, 2013.

Meer over