DAGBOEKElizabeth Grant of Rothiemurchus (1797-1885)

Dagboekfragment: Hoe je al je werk gedaan krijgt en nog tijd overhoudt ook

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

null Beeld Getty
Beeld Getty

Ierland, 12 januari 1840

Ik heb erover nagedacht hoe ik de school het best kan ondersteunen en aangezien ik niet meer geld kan investeren dan ik al doe, heb ik besloten minder prijzen toe te kennen – niet meer dan één per klas – en in plaats daarvan tien kinderen naar school te sturen.

Ook ga ik mijn dagelijkse schema weer oppikken; het is de enige manier om iets gedaan te krijgen. Maandag: was wegbrengen, kleren verstellen, boodschappenlijst maken voor het personeel. Dinsdag: mijn kamer opruimen, taken voor de rest van de week verdelen. Woensdag: papierwerk ordenen. Donderdag: schoonmaken, inruimen kasten, provisiekasten, flessen opruimen, deeg maken. Vrijdag: tuinieren en armenzorg. Zaterdag: schone ­kleren en school.

Doorgaans is twee uur per dag genoeg, behalve op donderdag. Op die manier heb ik altijd alles aan kant en houd ik tijd over voor andere dingen.

’s Avonds geef ik een uur les aan de kleintjes. Janey heeft dagelijks muziekles, Annie om de dag, tweemaal per week Frans en Engels en tweemaal per week dansles.

Wanneer we bezoek krijgen moeten we helaas afzien van deze genoegens, maar we zijn de gemeenschap nu eenmaal iets verschuldigd. Contact met buurt­genoten is ook goed voor ons en voor onze kinderen. Met vrienden is het een andere zaak en er zijn hier mensen van wie ik met spijt afscheid zou nemen.

’s Avonds wat solo’s van Corelli gespeeld.

Elizabeth Grant of Rothiemurchus (1797-1885). Ingekort fragment uit The Highland Lady in Ireland – Jour­nals 1840-50. Canongate, 1991.

Meer over