DagboekPhilip Hone (1780-1851)

Dagboekfragment: Het mooiste uitzicht van de wereld vind je in Manhattan

Lente in New Jersey, 2013Beeld Reuters

New York, 10 april 1835

Omdat het mooi, lenteachtig weer was, hebben mijn vrouw en ik voor het avondeten een uurtje over de Battery gewandeld. Het is vreemd, maar dat hadden we in geen zeven jaar gedaan, terwijl het zo’n schitterende plek is. De bevallige baai, met de tegenoverliggende kusten van New Jersey, Staten Island en Long Island, en met schepen in alle soorten en maten, van de fraaie pakketboten uit Liverpool tot de kleine vrachtscheepjes en stoomboten van heinde en verre, levert een levendig panorama op dat met elk uitzicht ter wereld kan wedijveren.

En desondanks genieten wij New Yorkers er maar zelden van. Zoals geldt voor zoveel genoegens: het is te zeer onder handbereik en daardoor verliest het zijn waarde.

Ik heb enkele plezierige uren doorgebracht met de lectuur van Washington Irvings Tour on the Prairies. De charme van het boek zit hem in het ontspannen verslag van een interessante reis. Bizons schieten, op wilde paarden jagen, een maand lang slapen op de harde grond, en dag voor dag voor voedsel afhankelijk zijn van de herten, wilde kalkoenen en beren die slechts het eigen geweer kan omleggen – het is de dagelijkse praktijk voor de kolonisten van het wijde Westen, maar opwindende stof voor de gezeten burger die erover leest in zijn vilten pantoffels, voor zijn smeulende haard, de keurig gedrukte pagina’s verlicht door zijn bronzen olielamp.

Philip Hone (1780-1851), ondernemer en politicus, was burgemeester van New York in 1826-1827. Uit The Diary of Philip Hone, uitgave 1889.

Meer over