DagboekMalcolm Muggeridge (1903-1990)

Dagboekfragment: Het is een glimlachende revolutie in China

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Rijstvelden in de Chinese provincie Kwantung.  Beeld Gamma-Keystone via Getty Images
Rijstvelden in de Chinese provincie Kwantung.Beeld Gamma-Keystone via Getty Images

China, 2 juni 1958

Het platteland van Zuid-China was schitterend: fraai onderhouden rijstvelden, strak als biljart­lakens. Bij zonsopgang waren boeren aan het werk, met dezelfde grote rieten hoeden die de dames aan de Rivièra dragen, vaak tot hun knieën in het water. Bij zonsondergang zagen we ze huiswaarts gaan.

Het irrigatiesysteem is al duizenden jaren onveranderd. Het uitzicht uit het treinraam was hetzelfde als in de tijd vóór Julius Caesar naar Brittanië kwam.

Natuurlijk beheerste het regime een groot deel van onze gedachten en gesprekken. Chip Bohlen, de Amerikaanse oud-ambassadeur in Moskou, vertelde me dat niemand in een communistisch land kan verkeren zonder er permanent door beschadigd en geobsedeerd te raken. Hij was er zelf een goed voorbeeld van.

Het is een glimlachende revolutie hier, vergeleken met de zure Slavische versie in Rusland. Iedereen lacht en ziet er opgewekt uit. Nergens een teken van voedsel­tekorten, hoewel dat in de binnenlanden anders kan zijn.

Tot dusver lijkt me dit een ware proletarische staat, zonder bourgeoisie of een zichtbaar bevoorrechte klasse. Iedereen is voor ­negenennegentig procent hetzelfde, in uiterlijk en gedrag.

Van de rijstvelden in het zuiden reisden we naar de graanvelden van de reusachtige Centrale Vlakte.

Malcolm Muggeridge (1903-1990), Engelse journalist en schrijver. Ingekort fragment uit Like it Was – A Selection from the Diaries. Collins, 1981.

Meer over