DagboekHenry Vassal-Fox (1773-1840)

Dagboekfragment: Hertogin viert feest op de dag waarop haar huismeester overlijdt

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Erik van den Berg
null Beeld Getty
Beeld Getty

Londen, 3 juni 1837

Van het huwelijk van de koning van Frankrijk weet ik weinig meer dan er in de kranten staat. De gebeurtenis schijnt de aversie onder de bevolking tegen Louis Philippe, die op een hoogtepunt verkeert, te verminderen.

Mijn zoon Henry hoorde in Wenen van St. Aulaire dat deze tijdens de onderhandelingen over een huwelijk tussen de hertog van Orleans en een Oostenrijkse aartshertogin in de war raakte van de tegenovergestelde adviezen die hij ontving.

Hij kreeg de opdracht de toestemming te vragen van het Weense hof, terwijl koning Louis Philippe hem in vertrouwen schreef dat het huwelijk hem ter harte ging en dat zijn welbevinden en zijn reputatie op het spel stonden. Tegelijkertijd bezorgde de post hem vertrouwelijke ontboezemingen van de koningin, van prinses Adelaide en van de hertog van Orleans zelf (!), die hem dringend verzochten de verbintenis niet door te laten gaan.

Hij voelde zich zo overweldigd door de tegengestelde verlangens, dat het hem het beste leek zich in alles lauwwarm op te stellen.

Wat onze eigen verwikkelingen betreft: de arme Lady de Lisle, die niet op goede voet verkeerde met de hertogin van Kent, was de favoriete dochter van de koning en de huismeester van het paleis van de hertogin van Kent. Op de dag van haar dood stond de hertogin erop onder hetzelfde dak een groot ­diner te geven.

Henry Vassal-Fox (1773-1840), Britse politicus. Ingekort fragment uit The Holland House Diaries 1831-1840. Routledge & Kegan Paul, 1977.

Meer over