DagboekLuise Rinser (1911-2002)

Dagboekfragment: Heet Luise Rinser ook Ruise Linsel of Luise Rinsel?

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Marie Luise Rinser aan haar bureau in Rome Beeld Getty Images
Marie Luise Rinser aan haar bureau in RomeBeeld Getty Images

Pyongyang, 30 april 1980

Wat een beschaafd en vriendelijk volk! Hoe wisten ze dat ik ­jarig ben? Ach, via mijn paspoort natuurlijk. Maar wie neemt nu de moeite een datum uit een paspoort te noteren en dan een feestje te organiseren? Nog nergens heb ik zoiets meegemaakt.

Ik ga geheel argeloos naar de lunch en daar tref ik een mooi gedekte tafel aan, met een verjaardagstaart van drie verdiepingen, waarop in rood en groen suikergoed mijn naam staat – bijna foutloos, want mijn naam is lastig voor Koreanen, die maar één letter hebben voor de r en de l, waardoor ze nooit weten of ik nu Ruise Linsel of Luise Rinsel heet.

Er zijn ook gasten: de oudste schrijver van Noord-Korea, die eruitziet als een Chinese boeddha en een toespraak houdt, nog een andere heer, een hoge functionaris die eruitziet als een aristocraat, en daarnaast nog mijn gids.

Een feestdis: een paar dozijn exquise hapjes, daarbij ginsengbrandewijn, die smaakt als zoet rettichsap en pijlsnel naar het hoofd stijgt, een goede rode landwijn en natuurlijk fruit – van eigen grond, onbespoten, van bomen die nooit kunstmest hebben gezien, en ik denk dat ik voor het eerst proef hoe een appel wérkelijk smaakt.

Elk blaadje sla en elk plakje gele biet wordt een traktatie, doordat men ze hun eigen, zuivere smaak laat: de smaak van de gezonde, niet vergiftigde aarde van Noord-Korea.

Luise Rinser (1911-2002), Duitse schrijver en activist. Ingekort fragment uit Nordkoreanisches Reise­tagebuch. Fischer Verlag, 1981.

Meer over