DagboekDuitsland 1944

Dagboekfragment | Gerucht: Duitsland beschikt over een onvoorstelbaar wapen

Erik van den Berg

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Marburg, 8 januari 1944

Januari is heel mild, veel regen. 1944 is een schrikkeljaar, maar schrikkeljaren brengen weinig goeds. Bij de bocht in de Dnjepr schijnen vijftig Duitse divisies te zijn ingesloten. Wordt dit een tweede Stalingrad?

Een hartelijke, vriendschappelijke brief van dr. Leibbrand, hij wil professor Von Weiszäcker, de leraar van Monika (de door de nazi’s gearresteerde dochter van Lisa de Boor, red.), om hulp vragen. In de gevangenis schijnt vlektyfus te heersen, maar Monika is gezond.

Er gaan geruchten over een ‘vergeldingswapen’, er zou een chemisch poeder met onvoorstelbare vernietigingskracht zijn uitgevonden. Maar wie gelooft dat?

Anton vertelt over een ontmoeting in de trein met een dame die haar oude moeder uit haar gebombardeerde woning in Frankfurt wil halen. Haar man is gesneuveld aan het Oostfront, haar broer is een blinde oorlogsinvalide, zelf treedt ze voor de Wehrmacht op als zangeres in de variétéshow De Zorgenbreker.

Merkwaardige notities bij Ernst Jüngers essay Der Arbeiter. Daarin refereert hij aan de invloed van ‘anonieme machten’, waarmee hij noch de joden, noch de vrijmetselaars of de jezuïeten schijnt te bedoelen.

In Italië heeft het nieuwe regime negentien vooraanstaande fascisten ter dood veroordeeld. Dertien bij afwezigheid, aan Ciano (Mussolini’s schoonzoon, red.) is het vonnis reeds voltrokken.

Lisa de Boor (1894-1957), Duitse schrijver en dichter. Uit: Tagebuchblätter aus den Jahren 1938-1945. Biederstein, 1963.

Meer over