DagboekGeorge H.W. Bush (1924-2018)

Dagboekfragment: George Bush senior heet ‘Busher’ in China

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Erik van den Berg

Kanton, 16 april 1975

Vertrek om 9 uur ’s ochtends naar Kanton (het huidige Guangzhou, red.), tweeënhalf uur per Boeing 707. Op het vliegveld valt me opnieuw op dat ik word herkend. Ze horen me niet te kennen, maar het gebeurt. Ik hoor ze praten en ze wijzen naar me: ‘Busher, Busher’, zoals ik in China heet.

De heer Lee van China Travel Service haalt ons op en leidt ons rond. Hij vraagt naar de afgezegde culturele manifestatie in Washington en informeert of er een kans is dat het alsnog doorgaat. Ik zeg dat wij beiden onze principes hebben. Wij begrijpen de hunne, maar ons principe is dat cultuur niet politiek moet worden ingezet. En toen ons werd verzocht het programma van het Philadelphia Orchestra aan te passen, hebben we dat gedaan.

Aan onze kant begrijpt iedereen wat ik bedoel, als ik zeg dat China hangt aan zijn principes en dat als ze iets willen tegenhouden, ze over hun principes beginnen. Maar ze bejegenen anderen niet met dezelfde hoffelijkheid als het hún principes betreft.

Barbara en mij valt op hoe anders Kanton is: tropisch, haast net zo vochtig als de Golfkust; anders, heel anders. Het water is zacht, vergeleken met het steenharde water in Peking. Je ziet meer fietstaxi’s. De straten zijn smaller dan in Peking. De kleding is gevarieerder, misschien omdat het warmer is. In Peking was het koud, iedereen oogde eender.

George H.W. Bush (1924-2018), in 1974-’75 ambassadeur in Beijing, van 1989 tot 1993 de 41ste president van de Verenigde Staten. Ingekort fragment uit The China Diary. Princeton University Press, 2008.

Meer over