DagboekWilhelm II

Dagboekfragment: Geen hap door de keel bij Wilhelm II

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Kaiser Wilhelm II, januari 1933. Beeld Getty Images
Kaiser Wilhelm II, januari 1933.Beeld Getty Images

Doorn, 22 maart 1933

Na enige tijd werd de deur geopend door een majordomus en een lid van de hofhouding riep vanachter in de vestibule: ‘Seine Majestät!’ Iedereen knielde in een rechte hoek, gericht naar de deur, en wachtte tot de Kaiser door de gang was gelopen. Toen hij binnen was, gaf hij iedereen een hand en ging onmiddellijk door naar de aangrenzende eetkamer, een groot vertrek met een ronde tafel.

Ik zat naast hem en probeerde vergeefs te eten; de Kaiser raakte zijn eten vrijwel niet aan; deed niets anders dan praten, en ik kon mijn soep niet oplepelen wanneer hij tegen me sprak. De soep werd vrijwel onaangeroerd weggehaald en het lukte me net om twee hapjes van de geroosterde kip af te snijden.

Het gesprek ging over archeologie, over de opgravingen op Corfu, over de Etrusken. De gesprekstechniek van de Kaiser was tamelijk eenvoudig: hij stelde een vraag, hij wilde weten op welk punt zich een bepaalde kwestie bevond en, wanneer hij het antwoord had gekregen, zei hij dat hij dat altijd al, reeds meer dan twintig jaar, had geweten en ook had gezegd tegen de heren professoren.

Of hij maakte opmerkingen die blijk gaven van een verwarde belangstelling voor de oudheid. Het getuigde van een kinderlijk soort ijdelheid om zich op grond van intuïtie voor te doen als superieur aan de sterfelijke professoren.

Ranuccio Bianchi Bandinelli (1900-1975), Italiaanse archeoloog. Ingekort fragment uit Ontmoetingen in de onderwereld. Vertaling Els Naaijkens. Verloren, 2018.

Meer over