DagboekDavid Sedaris (1956)

Dagboekfragment: Geen anale grappen graag tijdens de Franse les

David Sedaris lapt de ramen van zijn appartement in New York, 1993.  Beeld Getty Images
David Sedaris lapt de ramen van zijn appartement in New York, 1993.Beeld Getty Images

Parijs, 4 januari 1999

Vandaag zijn de lessen begonnen, met twee nieuwe leerlingen. We stelden ons voor en daarna hebben we het over onze kerstvakanties gehad. Ik vertelde dat mijn halve familie was overgekomen en zestien dagen is gebleven; mijn klasgenoten wisten niet wat ze hoorden. Daarna zei ik dat ik zes sloffen sigaretten cadeau had gekregen.

Toen was de beurt aan Milton: hij was op oudejaarsavond dronken geworden en tot bloedens toe op zijn gezicht gevallen. Toen Poolse Anna aan de beurt was, zei de lerares dat ze vast ook dronken was geworden. De lerares denkt het hare van Polen en dronkenschap.

7 januari

We zijn toe aan de gérondif, die wordt gebruikt als iemand twee dingen tegelijk doet. We moesten zinnen schrijven à la ‘zij zong terwijl ze stofzuigde’. Het was een niet erg opwindende opdracht, maar ik gebruikte de Pocket Guide to Medical French die Amy mij met Kerstmis cadeau had gedaan. Het staat vol geweldige zinnen als ‘Heeft u last gehad van ongebruikelijke uitscheiding?’.

Ik had mijn best gedaan op mijn voorbeeldzinnen, met als favoriet: ‘‘Is er nog een ander voorwerp in uw anus gestoken?’, vroeg de dokter terwijl hij mijn gewonde sluitspier onderzocht.’

Aan het eind van les zamelde de lerares onze opdrachten in. De mijne is grammaticaal in orde, maar iets zegt me dat ik fout zit.

David Sedaris (1956), Amerikaanse schrijver en komiek. Ingekort fragment uit Theft by Finding. Little, Brown, 2017.

Meer over