DagboekCharles Dickens (1812-1870)

Dagboekfragment: een oude grafzerk hier en daar, daar zou de boel van opknappen

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Erik van den Berg
Charles Dickens, circa 1860.  Beeld Getty Images
Charles Dickens, circa 1860.Beeld Getty Images

New England, 5 februari 1842

We verlieten Boston zaterdag­middag via een ander treintraject naar Worcester, een fraai stadje in New England, waar we tot maandagochtend een gastvrij onderdak bij de gouverneur van de staat vonden.

Deze stadjes (in het oude Engeland zouden ze dorpen heten), zijn voorbeelden van het pastorale Amerika en hun pastorale inwoners. De keurig gemaaide gazons en groene weiden van thuis tref je hier niet aan, en vergeleken met onze sierlijke landerijen is het gras er ruig en wild, maar aan vriendelijke glooiende heuvels en beboste valleien is er geen gebrek.

In elke kleine gemeenschap steken kerkjes en schoolgebouwen boven de witte daken uit, elk huis is zo wit als maar kan, elke zon­wering is groener dan groen en de fraaie luchten zijn zo blauw als maar kan zijn.

De harde droge wind en lichte vorst hadden de voren in de weg naar Worcester veranderd in ­graniet. Alle huizen zagen eruit alsof ze net die ochtend waren gebouwd en geschilderd.

De volgende ochtend, toen de zon schitterde en de kerkklokken luidden en bedaagde inwoners zich in hun beste goed vertoonden, was alles gehuld in een aangename zondagsrust.

Met een oude kerk, of beter nog wat oude grafzerken, was het nog aangenamer geweest, maar na de woelingen van de oceaan en de ­gejaagdheid van de stad werkten de stilte en rust heilzaam op de ziel.

Charles Dickens (1812-1870), Engelse romanschrijver. Ingekort fragment uit American Notes. Penguin, 1972.

Meer over