DagboekBeleg van Parijs

Dagboekfragment: Een Fransman is in alles theatraal

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Een barricade tijdens het Beleg van Parijs in 1871.Beeld Hachette Biblio College, Les Miserables / Wikimedia Commons

Parijs, 23 mei 1871

Twintig minuten over vijf. Het waren regeringstroepen die ik zag op de balkons van de Opéra. We horen gejuich, mensen stormen voorwaarts in de schotenwisselingen en klappen in hun handen. De driekleur wappert op de nabije top van de Opéra. Ik zag de man die hem uitstak. De rode vlag wappert nog aan de andere kant. Er wordt een ladder opgesteld om hem te verwijderen.

Ha! Je bent een dappere vent, naast al die andere lafaards. Je strekt het leger tot eer. Een mager mannetje in een rode pantalon, een soldaat van de oude stempel. Hij schuifelt naar de hoek van de rue Halévy en de boulevard Haussmann, zoekt dekking achter een boom en vuurt dan over de boulevard Haussmann in de richting van de rue Taitbout.

Wanneer is een Fransman zich niet bewust van theater? Hij schiet theatraal, hij herlaadt theatraal, hij wordt met gejuich en applaus beloond. Even theatraal gebaart hij ons op afstand te blijven, want hij wil nu op de rue La Fayette richten. Maar hij verandert van mening en schiet er opnieuw op los in de richting van de boulevard Haussmann.

Daarna draait hij zich om en gesticuleert naar zijn kompanen, alsof hij in een toneelstuk staat, terwijl de kogels inslaan in de boombast en takken om hem heen. Hij valt neer. Samen met een vrouw haast ik mij vanuit onze dekking naar hem toe en breng hem in veiligheid. Hij is dood, met een kogel in zijn voorhoofd.

Archibald Forbes (1838-1900), Schotse oorlogsverslaggever. Ingekort fragment uit The Daily News, 26 mei 1871.

Meer over