Dagboekfragment: Dronken de berg op in een oude Volkswagen

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Een rij met auto's in 1967. Beeld anp
Een rij met auto's in 1967.Beeld anp

Jajouka, 27 maart 1971

Brion Gysin en de schilder Hamri gaven een feestje in Jajouka, om het nieuwe clubhuis van de muzikanten te vieren. Hoewel het stortregende vertrokken we met een heel gezelschap uit Tanger. We waren om zeven uur besteld, maar aangezien het Joe’s verjaardag was zaten we tot negen uur dry martini’s te drinken in madame Porte’s salon du thé en pas toen gingen we op weg, in het hondenweer.

George had Joe een fles Courvoisier cadeau gedaan en die ging van hand tot hand, terwijl de koplampen van de VW een lichtkegel boorden in de storm. Overal lagen takken en de weg stond blank. Ter hoogte van Larache was de fles leeg, dus hielden we halt bij een truck stop om een fles Fundador te kopen.

Vanaf El Kasar el Kebir volgden we een onverharde weg, de bergen in. De poelen waren zo diep dat de auto water maakte. Aan de voet van de Jajouka-berg stonden Jeeps en Land Rovers. Aan de diepe bandensporen kon je zien dat ze tevergeefs geprobeerd hadden de berg op te gaan.

Ik wou net parkeren toen Joe riep: ‘Niet stoppen! Gas d’r op!’ Ik gaf gas en daar gingen we, het geitenpaadje op, slippend in de modder en van rotsblok naar rotsblok laverend. George en Joe stapten uit om te duwen en wonderlijk genoeg bleef de oude VW maar klimmen. We schoten over de heuveltop en glibberden op het clubhuis af, verwelkomd door juichende Marokkanen. Hoe was het die aftandse VW gelukt de Jeeps te verslaan? De Jeep-passagiers hadden de lange klim te voet afgelegd, in de stromende regen.

John Hopkins (1938), Amerikaanse schrijver. Uit The Tangier Diaries. Cadmus, 1998. auto's

Meer over